The works

CIMG2722.jpg
PA181141.jpg
IMG_7665.jpg
IMG_7654.jpg
IMG_7605.jpg
IMG_7317.jpg
IMG_7306.jpg
CIMG3311.jpg
CIMG2724.jpg
IMG_9221.jpg
PB021490.jpg
CIMG7974.jpg
PC040630.jpg
PC040627.jpg
PB170571.jpg
PB170558.jpg
PA231385.jpg
PA161375.jpg
PA161374.jpg
P9071208.jpg
IMG_6603.jpg
P6180809.jpg
P4050083.jpg
P4030077.jpg
P4030071.jpg
PA311366.jpg
PA311296.jpg
PA181141.jpg
CIMG9062.jpg
CIMG8769.jpg
CIMG8380.jpg
IMG_0431.jpg
P2160033.jpg
P2130550.jpg
P2130549.jpg
PC290741.jpg
PC140635.jpg
PB170572.jpg
PA231390.jpg

The conservation and conversion of this friary complex began with extensive sampling, which enabled many original decorative features to be uncovered, particularly towards the former kitchen-garden area, where much of the frescoing was salvaged.

A precious 15th century crucifixion concealed between the refectory floor and ceiling was detached and restored, and will be returned to its original setting upon work completion.

Treatment of the old walls and water regulation have allowed perfect recovery of the magnificent ground-floor spaces looking out onto the old cloisters.

The structural analysis and reinforcement of the entire complex has enabled the seismic improvement of all the buildings.

The roofing, made of larch and oak wood depending on area, has been insulated and ventilated without detrimental effects on aesthetics.

The plastering and colours are exclusively lime-based in both interior and external applications.

The engineering and systems in all the apartments have been structured for independent management of built-in air-cooling devices and under-floor heating.

Insulated metal or timber doors, window frames and shutters offer excellent sound-deadening and airtight properties – the best possible for this conservation context.

The specifications for the floors, bathroom fixtures and electrical systems are top-end and enable buyers to customise the final additions.

A large room in the cellars area houses the water-softening machinery and the monitoring and video-surveillance systems.

The large courtyard in front of the former friary offers ten ground-level parking spaces and twenty-four automated underground ones that are independent two by two. This choice means the whole square, paved in flat cobbles and sandstone, may be used without it taking on the appearance of a car park and thus preserving the atmosphere of the entire context.

All the service networks – drains, sewers, telephone lines – have been newly designed and laid, including the connections to the mains beneath the road or to the supply network.

 

392 99 24 651

 

via San Mamolo 15

Bologna

© Convento delle Acque | Design by Ferrari Photo Design